Din istoria satului Cobusca Veche

Primii oameni s-au stabilit pe aceste locuri cu multe milenii in urma, in epoca paleolitică. Dovadă ne sint uneltele de munca facute din cremene, tipice pentru acea epoca.

Urmele unei alte vetre umane marturisesc ca aici au locuit oameni si in epoca urmatoare – mezolit.

In 106-376 pe aceste locuri s-au format 8 sate. Pe vetrele lor părăsite dupa invazia hunilor din 376 s-au gasit materiale tipice pentru epoca romanâ.

Dupa 376 aici a ramas o singura aşezare umana, care a existat pina in anii 500-900.

La hotarele dintre două milenii (aproximativ anul 1000) pe vatra părăsita s-a format o asezare noua care a existat pina in preajma constituirii Tarii Moldovei (anul 1359).

Nomazii veniti sa prade prin locurile acestea îşi înmormîntau raposaţii în cîmp, insemnînd locul cu o movila înalta de pamînt. Asa movila funerară este în Cobusca Veche.

Primii oameni,  dupa constatarile arheologului Ion Hîncu, doctor in istorie,  s-au stabilit aici cu mai bine de 14 mii ani in urma.

Prima atestare documentara este descoperita de cercetătorul A.Sava. E un vechi document care atestă Cobusca din tinutul Lăpusna cu data de 1 iunie 1667 ca un „cap de hotar” al mosiei Burnăreşti. In lucrarea sa „Documente privatoare la tîrgul si tinutul Lăpusnei” A.Sava include un hrisov scris, care relateaza că un oarecare Onofrei, capitan de Todiresti, pune pietre desparţitoare intre moşia Cobusca a fieciorului lui, Hasan, şi moşia Burnăresti a Mănăstirii Golia.

Vladimir Nicu, cercetător istoric contemporan, arată că în hrisov se afla si anul, cînd s-a infiinţat aceasta despărţire – 1670.

In 1682 Duca Voda îl împuterniceste pe un oarecare Petrache Mazilu ca sa-si ia venitul de pe partea de moşie care apartinea moşului său Hasan din Cobusca.

În 1783 se ridică în sat o biserică din lemn.

Bibliografie: Serialul enciclopedic „Localităţile Republicii Moldova”

Au pregătit materialul pentru afişare Rusu Daniela, Calugareanu Ecaterina – clasa IX-A și Muntean Anastasia, Platon Ilie  – clasa IX-B

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s